Vehícle clàssic en una manifestació a Barcelona / EFE 

 

     Els clàssics volen rodar en Barcelona

Col.lectius de vehícles d´epoca volen tornar a la capital catalana despres de la seva exclusió per la ZBE

RUBÉN PACHECO
16/02/2021 · 00:00H


Els afectats per les restriccions de movilitat del Gobiern municipal d´Ada Colau són nombrosos. Els conductors de vehicles privats representen una majoria d´ells, i no han dubtat a mobilitzar-se en col.lectius o en plantar cara a un Pacte per la Mobilitat ple de polèmica.

 

Entre els perjudicats per iniciativa dels comuns, es troven les associacions de vehiculos clàssics. Els seu membres, propietaris de cotxes i motos d´època, han vist com se´ls ha apartat de la capital catalana, relegándoles a horaris intempestius per poder circular a la ciutat.

Aquests col·lectius alcen la veu davant una incomprensible normativa que no fa distincions més enllà de la data de matriculació. A la Barcelona de Colau, la història de l'automoció sembla no tenir lloc.

 

IMPACTE ECONÒMIC

Xavi Barranco, president de Amics del Volkswagen de Catalunya, assegura que la zona de Baixes Emissions (ZBE) no s'ha implantat "pensant en l'ús que es dóna a aquests vehicles". En aquest sentit, recorda que "surten dues o tres vegades al mes", cosa que es pot comprovar en el quilometratge de el vehicle quan "passa la ITV".

Pel que fa a l'impacte econòmic, el portaveu del col·lectiu destaca que "no s'ha tingut en compte la quantitat de negocis i famílies que viuen d'aquests vehicles pel que fa a la reparació i manteniment" dels mateixos. Propietari de diversos històrics, Barranco explica que només entra a Barcelona "per anar a al taller, que està al carrer Bolívia".

Barranco aposta per "no ficar en el sac dels clàssics a tots els vehicles", i creu que "s'hauria d'haver fet un comitè que valorés què és un vehicle amb valor històric". En la seva opinió, "han de ser vehicles que hagin estat icones". 

Vehicles clàssics a l'avinguda Reina Maria Cristina  / HCC HOTELS

 

'ACTIVISME CONTRA EL VEHICLE'

El president del Club HistòricsFerran Sibila, parla "d´injustícia" per referir-se al que està passant amb els clàssics a Barcelona. "Em fa molta pena que la Impala, que és una moto d'aquí que va marcar una època, no la deixen circular per la ZBE. En altres ciutats europees tindria una plaça o un carrer", lamenta respecte a el mític model de Montesa.

Sibila recorda que "un cotxe de 30, 40 o 50 anys no circula cada dia", sinó que s'usa "en moments puntuals". En aquesta línia, qualifica les restriccions a Barcelona com "un activisme contra el vehicle, no una solució per a la ciutat".

El portaveu de el club també es mostra crític amb l'urbanisme tàctic a la capital catalana: "Anar a Barcelona és, cada vegada, més complicat. Els carrers estan tallades i no hi ha aparcament".

 

CRITERI CONTAMINANT

Ramon Aparici, vicepresident del Club Clàssics Barcelona Ciutat, lamenta el criteri contaminant implantat per a la ZBE. "Alguns cotxes d'ara contaminen molt més que els antics". Respecte a l'alternativa elèctrica, apunta que "ara no contamina, però quan vagin a rebutjar la bateria contaminarà molt més".

 
El portaveu del col·lectiu destaca que aquest tipus de vehicles no surten diàriament, cosa que és "molt fàcil de controlar mitjançant la ITV". A més, destaca la importància de moure aquests cotxes i motos per evitar que es deteriorin.
.

IMPOSTOS

La qüestió impositiva també preocupa entre els propietaris de clàssics. Aparici recorda que, primer, es va incrementar "de 25 a 30 anys" l'edat perquè els vehicles es qualificaran d'aquesta manera. Ara han perdut l'exempció d'impostos, com el de circulació. Els municipis han tingut l'última paraula per decidir si cobraven aquesta taxa o no als propietaris de vehicles clàssics. Com no podia ser d'altra manera, aquesta quantia es torna a pagar a la Barcelona de Colau.

Un altre impost que els conductors han tornat a pagar és el relatiu a les emissions, conegut com "impost de CO2". Segons explica el vicepresident de el club barceloní, la negociació de la Federació Catalana de Vehicles Històrics permetrà evitar aquest pagament sobre els vehicles que formin part d'un "club federat".

 Colau, en un Rolls-Royce durant una cavalcada de Reis / ARXIU

 
 

MATRÍCULA HISTÒRICA

Aparici recorda que la forma d'estalviar-se tots dos impostos és comptar amb "matrícula històrica". Malgrat això, remarca que "es necessita una rematriculació", de manera que "es perd l'estat original de el vehicle". 

D'altra banda, aquesta condició permet que l'administració "demani el teu vehicle si ho considera adient per a un esdeveniment". En aquest sentit, Aparici recorda recuerda el Rolls-Royce amb què Colau s'ha passejat en cavalcades de Reis, un "matrícula històrica que forma part d'un club" automobilista clàssic.